Gradnja observatorija


Observatorij smo zgradili s prostovoljnim delom. Delati smo pričeli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Začetek gradnje male kupole

Kupili smo nov teleskop - sodoben, računalniško voden MEADE 200 LX. Nadomestil naj bi dotrajanega, več kot 20 let starega, Celestrona 8. Ko smo ga dobili, je to čudo tehnike več kot eno leto počivalo v Stanetovi kleti. No ja, vmes je šel tudi malce v Ameriko. Od silne (ne)uporabe je pregorela krmilna plošča. Medtem ko je bil MEADE v Ameriki, smo mi vestno zbirali denar za njegov domek - 2,3 m plastično kupolo.

Pred koncem lanskega leta smo končno zbrali te silne denarce in ... kupola je bila plačana. Nato je prišel, vsaj za astronome, prijetnejši del. Začelo smo razpravljati kje bo kupola stala, koliko vreč cementa bo treba pripeljati in kdo lahko prinese štemarco. Nastajali so načrti - kratkoročni in dolgoročni, tlorisi, narisi in kaj-pa-jaz-vem-še -kakšni-risi na mize in prtičke in papirčke v gostilni Vis. Pivo pa je teklo v potokih...

Zatem je prišla pomlad in kaj hitro smo pozabili na naše načrte. Čas je bil za akcijo. Zgrabili smo lopate, krampe in ostalo astronomsko opremo ter začeli prekopavati Kresov grič. Skopali smo luknjo, razbili pločnik pred observatorijem, razvozili nekaj skalovja in nato pa vse skupaj zalili z betonom. Vse zato, da bi naš MEADE kmalu dobil svoj novi domek. Seveda smo naše delovne zmage tudi temu ustrezno dokumentirali - za vse nejeverne Tomaže.


Začetek gradnje: Stane, Ivo in Mare v akciji. Niko (tisti s karjolo) se samo dela da dela. V akciji je bil tudi Bernard, na posnetku stoji za fotoaparatom.

Tu gre pa že čisto zares... Niko in Mare sta (jasno) na pivu.

Tu nas je Bernard ujel nepripravljene...

Montaža nove male kupole 12. oktobra 2007


Kupola le tehta 300 kg!

Pa smo le kerlci.