Astronomsko društvo JAVORNIK
Najstarejše slovensko astronomsko društvo.

info@adj.si

Društvo
Efemeride
Koledar
Javorniški Mesečnik
Mesečni sestanki
Observatorij
Opazovanja
Poštni seznami
Spletišče
Tabori

* Razno *


Astronomy Picture of the Day

Astronomy picture of the day
(vir: NASA)
slovenski prevod

Portal v vesolje

Portal v vesolje

Temno nebo

Pobuda za temno nebo

Sponzorji

Temida d.o.o.


Obiski observatorija

Na observatoriju v času pandemije ne izvajamo opazovanj.

Za člane AD Javornik

Observatorij večkrat odpremo za obiske. Takrat lahko pridete in opazujete z društveno opremo. Če želite obiskati observatorij, se javite na adj_info@googlegroups.com.

Obisk observatorija je za člane društva brezplačen.

Podrobnejša pravila o obiskovanju observatorija ureja pravilnik (Wordova datoteka).

Za ostale obiskovalce

Tudi ostali obiskovalci ste dobrodošli in se za obisk dogovorite na adj_info@googlegroups.com.

Oblecite se dobro!

Observatorij leži 1140 m visoko, zato so tu temperature 10°C nižje, kot v dolini. Vrhu tega dostikrat piha burja, zaradi katere se mraz res zareže do kosti, kar še posebno močno občutijo otroci. Voda na observatoriju sicer je, a ni pitna.

Kaj se da videti?

Na nebu je vedno moč kaj videti. Podnevi se da s posebnim, za oči varnim teleskopom opazovati Sonce. Ponoči pa je nebo najtemnejše in najlepše v obdobju od zadnjega krajca preko mlaja do prvega krajca. Polna Luna namreč preveč zaslepi in nezanimiva je, ker je brez senc, sicer pa se jo da opazovati pred prvim krajcem - po zadnjem krajcu vzhaja po polnoči. Tu najdete ugodna obdobja za opazovanje.

Ogled ponoči traja okoli dve uri. Najprej si ogledamo smeri neba na Kresovem griču, potem pa še na nebu. Preden se stemni, si ogledamo vse vidne člane Osončja s teleskopom, potem s prostimi očmi Rimsko cesto in glavna ozvezdja, ki so vidna v času obiska. Ko se zares stemni, si s teleskopom ogledamo še ostale zanimivosti - od dvojnih zvezd, kopic, meglic, pa do bližnjih galaksij.

Letni časi

Kar se letnih časov tiče, je začetek poletja manj ugoden zaradi kratkih noči, zima pa zaradi snega in mraza. Obisk observatorija se da združiti s sprehodi, piknikom in vzponom na bližnji Javornik, tako, da se splača ujeti lepo vreme v aprilu in maju, pa konec avgusta, septembra, v sončnem oktobru in v ne premrzlih dneh novembra.

Prenočevnje

Prenočiti se da (po poprejšnem dogovoru z oskrbnikom) v bližnji Pirnatovi koči.

Potovanje

Kako do observatorija je prikazano tu-le.

Udarec po denarnici

Nečlane društva prosimo, da se za obisk oddolžijo s prostovoljnim prispevkom, ki bo pomagal kriti stroške (pot, elektrika, kurjava, obnova opreme...). Priporočena vrednost prostovoljnega prispevka je najmanj 50 € oziroma 12 € na osebo, kadar je oseb več kot 4. V času, ko obisk observatorija ni možen ali pa ni smiselen, lahko uredimo popotovanje po nebu drugje.

Stran je bila zadnjič spremenjena 09.01.2021 ob 02:31.
pmwiki-2.2.99