Astronomsko društvo JAVORNIK
Najstarejše slovensko astronomsko društvo.

info@adj.si

Društvo
Mesečni sestanki
Javorniški Mesečnik
Tabori
Observatorij
Opazovanja
Spletišče

* Razno *


Ugodnosti za člane

Astronomy picture of the day

Astronomy Picture of the Day

Astronomy picture of the day
(vir: NASA)
slovenski prevod

Portal v vesolje

Portal v vesolje

Temno nebo

Pobuda za temno nebo

Predstavitev observatorija

Astronomski observatorij na Javorniku je solidno opremljen za amaterska opazovanja, na nekaterih področjih pa lahko izvedemo tudi bolj zahtevna opazovanja.

Noči na Javorniku so lahko izredne! Saj je možna mejna magnituda 7,0 ali celo več. Na žalost pa je večkrat na Javorniku megla in močan veter.

Na AO ADJ so 4 objekti: bivalna hiša, Valjasta kupola, Mala kupola in veliki venec, ki je v bistvu Velika kupola v gradnji. V bivalni stavbi je prostora za 12 ljudi, vendar je idealno število obiskovalcev od 4 do 6.

V knjižnici imamo 6 zvezdnih atlasov in 2 kvalitetna atlasa Lune; vse formularje za opazovanje in vrisovanje meteorjev; več priročnikov za opazovanje šibkih objektov, planetov in Lune; in končno več računalniških programov: računalniški zvezdni atlasi, programi za krmiljenje CCD kamere, za krmiljenje teleskopa, za obdelavo slik, podatkov meteorjev, datoteke zvezd, asteroidov, galaksij. Na observatoriju sta 2 računalnika povezana v mrežo. Opazovalec torej lahko dobi na observatoriju vse podatke o želenem objektu, prav tako lahko podatke deloma ali v celoti obdela.

Vizualna opazovanja

Na observatoriju je 6 binokularjev: 4 so 7x50, od teh sta dva zelo dobra; 20x60 in 10x80, 20x60 je kvaliteten.

Na razpolago so 3 refraktorji premerov: 50 mm, 60 mm in 63 mm, zadnji od teh Telemator firme Zeiss in je izjemne kvalitete. Reflektorji so prav tako trije: 200 mm Newton, 200 mm C8, ki stalno postavljen v Valjasti kupoli, in Meade 305 mm, ki je postavljen v Mali kupoli, ta se redko uporablja za vizualna opazovanja.

Za opazovanje Sonca imamo projekcijski nastavek in objektivni filter za Sonce za C8.

Meteorska opazovanja

V ADJ je meteorska sekcija zelo razvita, tako imamo vse potrebno za vizualno opazovanje, fotografsko in video opazovanje meteorjev. Seveda je najbolj razvit vizualni del. Na observatoriju so slušalke, ležalniki, karte, formularji svetilke- skratka vse potrebno, da lahko okoli 6 opazovalcev nemoteno opazuje nekaj noči zapovrstjo. Meteorje se da fotografsko snemati z mirujočimi kamerami ali s sledenjem. ADJ ima izposojen tudi elektronski ojačevalnik slike, s katerim se da snemati šibke meteorje.

Astrofotografija

V ADJ pokrivamo objektive z gorišči od 7,5 mm do 30 m. Velikokrat člani s seboj prinesejo svoje objektive in fotoaparate. Na observatoriju so 4 fotografska ohišja: Smena, ki se ji ne da menjati objektiva, Zenit (oba fotoaparata sta za format filma 24x36 mm) ter 2 ohišji za format 6x6.

Objektivi; kamera za celotno nebo (all-sky) in gorišča 50 mm, 65mm, 180 mm in 200 mm.

Za sledenje in vodenje so na AO ADJ: Poncetova montaža (za all- sky), montaža Telematorja, montaža za 200 Newton (Arnškov teleskop), montaža C8 in Meade LX200.

Na razpolago so adapterji za teleskope in okularno projekcijo. Za snemanje Sonca lahko uporabimo tudi objektivni filter za C8. Na observatoriju je temnica, zato je možno ČB filme takoj razviti in narediti slike. Na Javorniku je tudi pozicionirna mizica za merjenje negativov.

CCD

Bolj izkušeni in zahtevnejši opazovalci lahko izvajajo opazovanja in snemanja s CCD opremo. Na razpolago imajo dve CCD kameri, ST4 in ST6 podjetja SBIG. Lahko jih montirajo na fotografske objektive in Telematorjevo montažo. Torej lahko opazuje s krajšimi gorišči. Tisti z več znanja in izkušnjami imajo na razpolago teleskop Meade LX200 v Mali kupoli, ki je avtomatiziran. Lahko uporabljajo teleskop pri gorišču 3m s filtri UBVRI ali z reduktorjem gorišča pri gorišču 1m. Na razpolago imajo vso računalniško podporo.

V zvezi z uporabo teleskopa Meade in Male kupole je sprejel IO ADJ določene omejitve. Glavna je, da mora opazovalec izvajati točno določen projekt. Za podrobnosti mora opazovalec nujno kontaktirati IO ADJ.

Razni pripomočki in bivanje

Za opazovanje je nujna tudi dodatna oprema: električni podaljški, baterijske svetilke, pisalne podloge, priročno orodje ..., vse to je na observatoriju. Za prehrano mora vsakdo poskrbeti sam, v glavnem bivalnem prostoru je kuhinja. Velik problem je voda, ki se v cisterno steka z azbestne strehe. Vendar je bivanje na observatoriju dokaj udobno.

Kaj lahko opazujemo?

Na observatoriju ADJ na Javorniku so možna opazovanja začetnikov kot tudi resna in zapletena opazovanja. Občasno so opazovalni pogoji na Javorniku izredni, tako je možno vizualno opazovati do 15. (Meade 0,3 m), fotografsko do 18. in s CCD kamero do 21. magnitude. Lahko gledamo s prostimi očmi ali snemamo celo nebo - meteorji, zodiakalna svetloba, protisij, polarni sij, Rimska cesta, ozvezdja; kratka gorišča objektivov in binokularji- meglice, asteroidi, snemanje plesa planetov in pokrajine, velike meglice in kopice, polja zvezd, patrulja Rimske ceste, spremenljivke, srednje svetli kometi (do 8. magnitude), opazovanje spremenljivk; dolga gorišča (nad 1 m) vizualno, fotografsko, video in CCD- planeti, Luna, Sonce, šibki in majhni objekti: dvojne zvezde, spremenljivke, šibki kometi in asteroidi, plinske meglice, galaksije, kopice, kvazarji. Gorišča teleskopov lahko z okularno projekcijo podaljšamo do 30 m. Tako lahko podrobno snemamo planete in dvojne zvezde ali jedra zelo svetlih kometov. Lahko opravimo merjenja sija pri svetlih zvezdah z natančnostjo nekaj mmag (10. magnituda), položaj zvezd lahko izmerimo vsaj na 0,1 ločne sekunde.

Zaključek

Ta sestavek je namenjen članom ADJ, da bi čim več obiskovali AO Javornik in opazovali. Kot je videti iz prejšnjega naštevanja opreme ne manjka. Seveda ni vse idealno, se pa da marsikaj opazovati in videti. Dobrodošli so tudi predlogi in pomoč pri gradnji ter vzdrževanju observatorija, kot tudi predlogi za nabavo opreme ter pomoč pri izdelavi inštrumentov.

Nikolaj Štritof
Ljubljana, Maj 2000