Astronomsko društvo JAVORNIK
Najstarejše slovensko astronomsko društvo.

info@adj.si

Društvo
Mesečni sestanki
Javorniški Mesečnik
Tabori
Observatorij
Opazovanja
Spletišče

* Razno *


Ugodnosti za člane

Astronomy picture of the day

Astronomy Picture of the Day

Astronomy picture of the day
(vir: NASA)
slovenski prevod

Portal v vesolje

Portal v vesolje

Temno nebo

Pobuda za temno nebo

2011

Astronomski mladinski raziskovalni tabor Evropa 2011

Astronomsko društvo Javornik in ZOTK Slovenije prirejata že 34. tradicionalni astronomski mladinski raziskovalni poletni tabor.

Tabor bo potekal na naši Zvezdarni na Javorniku (AOJ) v času od sobote 02. julija do sobote 09. julija 2011. Zvezdarna leži na nadmorski višini 1140 m in je od naselja Col oddaljena 12 km, od Ljubljane pa 70 km. Z njega je lep razgled na Banjško planoto na zahodu ter Tržaški in Piranski zaliv na jugu. Bivanje bo v Pirnatovi planinski koči ki je od AOJ oddaljena 10 minut peš.

Tabor je namenjen vsem mladim, ki vas zanima astronomija, fizika, tehnika, fotografija in sorodne vede. Delo v skupinah in raziskovalni projekti so prilagojeni predznanju udeležencev, zato ste dobrodošli tako popolni začetniki kot izkušeni amaterski astronomi.

Delo bo predvidoma potekalo v štirih skupinah:

 1. Astro-fotografija, v kateri bodo udeleženci spoznali: točno polarno nastavitev teleskopa, uporabo teleskopa za različne tehnike digitalnega fotografiranja v astronomiji, snemanje s CCD kamero, snemanje planetov z WEB kamero, digitalna obdelava fotografij, osnovne astrometrije, uporaba programov Iris, Max DSRL in MAXIM DL .
 2. Astrofizika. Udeleženci bodo poskušali izmeriti hitrost premikanja peg na Soncu, izmeriti atmosfersko absorpcijo (ekstinkcijo ozračja), oceniti razmerje polmerov zvezd v prekrivanem dvozvezdju, spoznati zvezdno paralakso, spoznati plimske sile, ocenito maso črne luknje in se seznanili z osnovami radio astronomije.
 3. Osončje: udeleženci bodo opazovali Sonce s teleskopom PST in s projekcijskim teleskopom, posneli bodo protuberance, izmerili velikost peg na Soncu, izmerili njegovo aktivnost, opazovali bodo planete in asteroide in praktično uporabili Keplerjeve zakone. Osredotočili se bodo na metode opazovanj; tako fotografske, video kot vizualne ter spoznali obdelavo rezultatov z računalniškimi programi za astronomijo. V času tabora bomo opazovali meteorje aktivnih meteorskih rojev. Seznanili se bodo z delovanjem avtomatske video naprave za snemanje meteorjev. Izračunali bodo maso meteoroidov iz opazovanj svetlih meteorjev.
 4. Osnove astronomije. Udeleženci bodo spoznali ozvezdja, planete, kaj pomeni čas v astronomiji, se naučili uporabljati astronomski teleskop, izmerili bodo razdaljo med Zemljo in Luno, poiskali bodo krater Jurija Vege na Luni. Izvedeli bodo, kaj moramo vedeti ob nakupu astronomske opreme, spoznali bodo teorije o obstoju življenja na drugih planetih. Obravnavali bomo tudi svetlobno onesnaženje nočnega neba.

Predavanja
V času tabora bomo imeli predavanja o zanimivih temah iz astronomije, astronavtike in meteorologije.

Število udeležencev je omejeno na 25

Starost: od 15 do 26 let

Kotizacijo: 150 eur/ osebo, nakažete ob prijavi najkasneje do 25. junija na naslov: Astronomsko društvo Javornik, Kolodvorska 6, Ljubljana, pripis: Tabor 2011 Številka transakcijskega računa: SI56 0222-2001-3758-728

Identifikacijska številka za DDV: 41492366

Namestitev in prehrana: Pirnatova koča na Javorniku, Planinsko društvo Črni vrh, opazovanja na AOJ.\\ V ceni tabora je všteto : 7 krat polni penzion, bivanje, uporaba astronomske opreme, predavanja, mentorsko vodenje in izlet.

Prijave sprejemamo na zgoraj naveden naslov, oziroma s spletno prijavnico, do 25. junija oziroma do zasedbe mest.

Člani društva imajo 10% popusta.

Na tabor lahko povabite tudi svoje prijatelje.

Opozorilo: na gornji naslov se prijavite samo člani društva! vsi ostali se prijavite na: ZOTKS-TABORI

http://zotks.gimteam.net/tabori/?site=prva

Ostale pomembne informacije dobite po elektronski pošti na info@adj.si Ali na gsm: 041 988 235, g. Slavec

Obvestilo udeležencem

Tabor se prične v sobot 2. julija ob 11. uri pri Pirnatovi koči na Javorniku.

Urnik: zbiranje udeležencev 9- 11. ure, sledi kosilo ob 13.uri, 15. uri razvrstitev udeležencev v skupine ter delo po skupinah do večerje, ki je ob 18. uri, nato prosto, ob 21.h odhod na observatorij Javornik, priprave na nočna opazovanja, sledijo opazovanja. Ob polnoči je 1/2 urni odmor za malico, zaključek opazovanj bo ob 3. uri zjutraj. Vstajanje ob 11. uri, ob 13h imamo kosilo, nato prosto do 15h, sledijo predavanja po skupinah do 17h, nato je prosto do večerje. Velja za vse dni tabora. Zaključek tabora bo v soboto 17.julija ob 14 uri.

Prevoz do Pirnatove koče na Javorniku si organizira vsak sam.

Dostopi: z avtoceste Ljubljana - Postojna zavijete na izvozu za Logatec, nato pri 2. rondoju zavijete proti Idriji, v Godoviču izberete odcep levo proti Ajdovščini, skozi vas Črni vrh, do prelaza 6 km, kjer je smerokaz levo za Javornik. 2 km ozke asfaltne cesta in naprej 4 km makadame vas pripelje do Pirnatove planinske koče, držite se smernih oznak za Javornik.

Oprema in obleka

 • Poleg poletne garderobe potrebujete še: toplo obleko, pulover, vetrovko, debele nogavice, športne čevlje in kapo, računajte na nočne temperature pod 10°C.
 • spalno vrečo ali armafleks podlogo, za opazovanje meteorjev,
 • baterijo z rdečim filtrom, dobre so na primer takšne, ki imajo zelen in rdeč filter ali baterijo prekrito z rdečo folijo.
 • zvezek za predavanja, svinčnik, ravnilo, kalkulator,
 • copate, za bivanje v domu,
 • posteljnino (v kolikor je nimate, doplačate 4.- EUR/teden),
 • zaščitna krema za sonce, sončna očala in toaletne potrebščine,
 • potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja,

Oprema, po vaši želji

 • fotoaparat, daljnogled in teleskop, prenosni računalnik,
 • vrtljiva zvezdna karta je dobrodošla, zanimivo branje -knjigo, igralne karte, glasbene inštrumente, skratka vse s čemer se da krajšati prosti čas .

Organizacija tabora: Stane Slavec

Vodja tabora: Borut Jurčič Zlobec