Mozaik ozvezdja Berenikini kodri (Com)

Nikolaj Štritof

Berenikini kodri- Coma Berenices z mednarodno okrajšavo Com. Zvezdice na sliki so v večini članice odprte zvezdne kopice. V levem zgorbjem vogalu slike je severni galaktični pol. Posneto na AO ADJ Javornik z f=50mm/1,8+oranžen filter+ ST4+ montaža Telemator. Mozaik sestavlja 12 X60 sekundnih posnetkov. Odšteti so samo temni posnetki (Dark Frame). Posnela Zoran Bošnjak in Nikolaj Štritof.

V noči 04./05. 06. 2000 sva Zoran Bošnjak in Nikolaj Štritof posnela kakih 20 CCD posnetkov. Pri tem moram priznati, da ima največ zaslug za ospelo snemanje Zoran, ki je nastavil os montaže Telematorja in nameril kamero za vse posnetke. Jaz sem kasneje posnetke sestavil s programskim paketom Maxlm DL. Obrezal sem zgornje robove slik, kejr se je vlekla svetla črta, ki bi kvarila izgled mozaika, potem sem jih sestavil in sliko pretvoril iz st4 v fts format. Lahko si jo posnamete z naše strani, Slika ki je tu, je v jpg formatu in je slabša od originala.

Ta mozaik je lep dokaz, da se da s CCD kamero ST4 delati tudi, če nimaš nobenih izkušenj z njo, Zoran je delal prvič z njo. Taki majhni projekti so primerni za vse, ki bi radi kasneje delali z MEADE 0,3 m in ST6. Lepo bi bilo, če bi posneli vsa mala ozvezdja (CrB, Del, Sct ...). Za celo nebo bi morali s to opremo narediti več kot 3000 posnetkov.

Vsi, ki zanimajo taka opazovanja naj se oglasijo na Kolodvorski 6 vsak torek ob 18. uri. Seveda je vsak tretji torek v mesecu rezerviran za mesečne sestanke na Jadranski 19.