Kako ostati buden oziroma kako hitro zaspati

Opazujemo takrat, ko bi bil čas za spanje in ko končamo opazovanje, gremo spat, čas pa bi bil, da bi bili budni. Kako to uskladiti?

Menjava dneva in noči povzroča spremembe v ravni različnih hormonov, ki ji izdeluje kar nekaj hormonskih žlez. Nekateri se izdelujejo pri svetlobi, nekateri v temi. Motnje v izdelavi lahko povzročijo spremembe razpoloženja, zmedenost, razdražljivost, potrtost in težave s presnovo. Tudi imunski sistem lahko zaradi tega oslabi.

Spanje ima dve glavni sestavini: sanje, REM, ko so možgani in mišice oči in telesa aktivne, ter spanec, ko so možganski električni valovi počasni. Spanec je lahko lahen (theta) ali globok (delta). Globok spanec je to, kar telo potrebuje: obnova, upad hormonov, ki vzdržujejo stres ter povišanje hormonov, ki delujejo proti staranju.

Melatonin je hormon, ki poskrbi za globok spanec in se izdeluje običajno med triindvajseto in tretjo uro ponoči le v temi oziroma pri svetlobi, v kateri ni modrozelene svetlobe med 450 in 490nm.

Kako med opazovanjem ohranimo budnost?

Pri opazovanju si nočemo pokvariti prilagoditve oči na temo s svetlobo, ki preganja spanec, zato posezimo raje po hrani, ki nas bo ohranila budne: teletina, ribe, jajca, banane, mandlji, avokado, bučna semena, a izognimo se mleku in sladkemu! Pomaga tudi, če nam ni pretoplo, malo sprehoda sploh ne škodi, kratek dremež pa tudi ne!

Kava koristi le, če jo spijemo zelo zgodaj zvečer, ker sicer premočno zmanjša pozornost. Bolje kot kava učinkujejo dišave mentola, peperminta, evkaliptusa in jasmina. Kako do njih? Z ne preveč sladkimi bomboni!

Po dolgem opazovanju je zelo pomembno, da ostanemo budni, ko se vozimo nazaj domov.

Kako se po opazovanju dobro naspimo?

Predvsem je treba poskrbeti, da tam, kjer spimo, modrozelene svetlobe ni. Spalnica naj bo popolnoma zatemnjena oziroma opremljena z rdečimi lučmi, oči si pokrijemo s plašnicami.

Hrupu, če nas moti, se lahko ognemo z zamaški za ušesa oziroma s poslušanjem glasbe preko slušalk.

Izdelavo melatonina, ki je potreben za globok spanec, se da s hrano tudi pospešiti: pomaga mleko in kaj sladkega, pol ure, preden gemo v posteljo. Kamilični čaj deluje kot rahlo uspavalo brez stranskih učinkov. Dišave sivke, cedrovine in olj citrusov uspavajo. Toplota tudi: vroča kopel uro preden gremo v posteljo. In če smo pred in med opazovanjem, a ne tik pred spanjem, poskrbeli za telesno aktivnost, nam dobro spanje ne uide.

Po članku 'Sleep and the Amateur Astronomer', Sky & Telescope, december 2006