Vozni red mrka

Resno. Vprašaj kateregakoli veterana sončnih mrkov. Videti je, da popolni mrk, ne glede na to, kako dolg je v resnici, traja le 8 sekund. Popolni mrk se začne, zajameš sapo, pomežikneš in že ga je konec. Omrtvičenje sistema oko-možgani je kar pogosto med tistimi, ki se znajdejo v lunini senci. Zato vozni red mrka - z njim se da dobiti največ ne le iz faze popolnega mrka, ampak iz celotnega. Vendar, pozor: za uspeh je potrebna močna volja, ker te popolni mrk res močno prevzame.

 1. Prvi kontakt - trenutek, ko se luna prvič dotakne sonca - se zgodi trikrat: najprej v teleskopu, potem v binokularju in končno s prostim očesom. Vidiš lahko le enega od teh treh, izberi in vztrajaj.
 2. Po prvem kontaktu si ogleduj barve in svetlost neba in oblakov. Bodi pozoren na barve in svetlost za nekaj izbranih bližnjih predmetov, kakor tudi za oddaljeno pokrajino. Opazuj ostrino senc; kako dobro vidiš vanje? Je zrak topel ali hladen? Katere zvoke iz narave slišiš? Se ptiči in živali vedejo normalno?
 3. Če imaš na teleskopu varen sončni filter, poglej, če ob robu lune vidiš barvne odtenke. Preveri to tudi za zgornji in spodnji lok sonca ter meje sončnih peg. Če ne opaziš nič, poglej, ali vidiš svetel kontrastni pas tik za robom lune.
 4. Ko je sonce zastrto do polovice, ponovi koraka 2 in 3.
 5. Ko je sonce zastrto do 75 odstotkov, ponovi koraka 2 in 3. Poglej svojo lastno senco na tleh; na eni strani bi morala biti manj ostra kot na drugi. Poglej, če pod drevesi vidiš krajce sonca.
 6. Petnajst minut pred popolnim mrkom ponovi korak 2. Senca lune bi že morala biti vidna na zahodnem obzorju podobno kot bližajoča se nevihta. Spretni opazovalci že lahko premaknejo teleskop, da sonce ni več v vidnem polju, odstranijo filter in si ogedajo obris lune na sončni koroni.
 7. Deset minut pred popolnim mrkom ponovi korak 2. Svetli planeti bi sedaj že morali biti vidni. Spretni opazovalci z binokularji se zdaj lahko postavijo tako, da svetlega krajca ne vidijo več, odstranijo filtre in si ogledajo zadnji rob lune na sončni notranji koroni.
 8. Dve minuti pred popolnim mrkom si vzemi 30 sekund za opazovanje letečih senc na tleh.
 9. Eno minuto pred popolnim mrkom poglej, če vidiš korono za zadnjim robom lune v modrozelenem odtenku.
 10. Kakih 10 sekund pred popolnim mrkom poglej skozi sončni filter, če vidiš Bailyjeve bisere in rdečo kromosfero.
 11. Kakih pet sekund pred popolnim mrkom se hitro obrni proti zahodu, zasuči glavo od severa do juga in glej, če opaziš hitro bližajočo se senco lune. Ko bo zadela ob sonce, se bo končal tudi "diamantni prstan".
 12. Ob drugem kontaktu - trenutku, ko luna popolnoma prekrije sonce - bo tvojo pozornost pritegnila korona. Ampak raje poglej, če ob prednjem robu vidiš rdečo kromosfero in protuberance, ki včasih zelo hitro izginejo za napredujočim robom lune. Ko rdečega ni več, si oglej zgradbo in barvo notranje korone. Potem pa, z odvrnjenim pogledom, določi velikost zunanje korone v premerih sonca.
 13. Na sredi popolnega mrka ponovi korak 2. Ponovno oceni obseg korone. Ali opaziš rahlo svetlikanje vzdolž ekliptike?
 14. Tik pred tretjim kontaktom - ko se sončni sij spet pojavi - poglej za protuberancami in kromosfero ob luninem zadnjem robu.
 15. Ob tretjem kontaktu poglej spet leteče sence.
 16. Mrka še ni konec! Vsaj še 10 minut, spet z zakritim krajcem sonca, lahko opazuješ to pot prednji rob lune pred korono. Oči bodo zdaj bolje prilagojene.
 17. Petnajst minut po popolnem mrku ponovi korake od 5 nazaj.

Ključno, da vidiš kar največ pojavov, je, da imaš načrt in se ga držiš. Vendar pazi: če opaziš kaj nenavadnega (na primer nepričakovan komet - se zgodi!), bodi pripravljen, da prekineš svoj načrt in se spet povrneš k njemu, takoj, ko opraviš. Če ne pričakuješ nepričakovanega, boš izgubljen in čas bo minil; ostal boš odprtih ust in brez podrobnih spominov.

Stephen James O'Meara